Omurga ve Eklem rahatsızlıklarında Pilates

Omurgamız doğal pozisyonunu kimi zaman doğuştan, kimi zamansa davranışsal duruş pozisyonlarımız sonucu kaybeder. Önemli olan bunun erken zamanda fark edilmesi ve önlem alınmasıdır.

Doğuştan olan omurga yapı bozuklukları derecesine göre cerrahi müdahale gerektirmekte olup alışkanlıklarımız sonucu bozulan omurga yapısı kasların güçlendirilmesiyle düzeltilebilmektedir.

Normal omurga arkadan bakıldığında bütün uzunluğunca düz gözükür yandan bakıldığında ise iki tane görülebilir eğrilik vardır. Omuzdan göğüs kafesine uzanan üst tarafta (kifoz) olarak adlandırılan bir eğrilik bulunur. Bel (lomber) bölgesinde de bunun tam tersi lomber lordoz olarak bilinen bir eğrilik vardır. Bu eğrilikler leğen kemiği üzerinde baş ve gövdenin dik tutulmasını sağlar.

Üst omurgadaki eğrilik erkeklerde daha çok görülmekle birlikte davranışsal duruşla fazlalaşıp kamburluk dediğimiz probleme sebep olur. Bel bölgesindeki girintili yapı ise kadınlarda daha çok görülmekle birlikte davranışsal duruşla fazlalaşıp lordoz dediğimiz bel problemi oluşturur.

Omurgadaki arkadan görünen düz görüntü bazen (S) yada (C) şeklini alabilir, bu kişilerdeki omurga eğriliğine (skolyoz) denilmektedir. Bu problem vücudun simetrisini bozan bir durum olduğu için kişinin dengesinde sorun yaratmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

Bu üç durumda da hemen bir doktora başvurmak ve tedbir almak gerekir aksi halde ilerleyen dönemlerde medikal problemlere davetiye çıkarır.

Pilatesin bu noktada omurga sağlığını baz alan bir egzersiz türü olması kişinin yaşadığı ya da yaşayacağı ağrıları giderdiği kanıtlandığı için de doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Omurga içinde ve etrafındaki tüm kasların güçlendirilmesine yönelik bir program oluşturularak sağlıklı bir omurga açısına ulaşmak en temel hedefidir. Anlaşılacağı üzere dik durmamızın vücudumuza sağlığı fayda ilerleyen yaşlarda dahi daha dengeli bir vücuda sahip olmamızın yanı sıra özgüven ile ilişkilendirilmesi de ayrı bir gerçekliktir.

Vücudumuzdaki diğer önemli bir noktada eklemlerimiz; özellikle omuz, diz ve bileklerimiz…

Eklemlerimiz, kimi zaman bir kaza sonucu oluşan tramva, kimi zaman ise yanlış kullanım sonucu oluşan problemler neticesinde eski gücünü ve açısını kaybedebilir. Yapılan fizik tedaviler sonucu iyileşme sağlansa da hasar almış bölge hiçbir zaman eski haline gelemez. Bu bölgedeki kasların sürekli güçlü olması yaşanılacak ağrıyı azaltır ya da tamamen geçmesini sağlar.

Omuzlarda yaşanılan birçok problemin yanı sıra sıklıkla karşılaşılan kambur duruşlardan kaynaklı omuz başlarının içe dönmesi boyun fıtığı olmamıza davetiye çıkarabilmekte, bilinen adıyla donuk omuz problemi de sürekli ağrılar içinde yaşamamıza kollarımızı rahatça oynatamamamıza neden olmaktadır.

Dizlerimiz ise yapısal olarak içe dönük (X diz)  ya da dışa dönük (O diz)olabilir, yaşadığımız bir kaza sonucu hasar görmüş de olabilir. Bu da merdiven çıkmada zorluk yaşamamıza sürekli ağrılı bir hal almasına neden olur.

 

Pilates ile eklemleri destekleyen kasların güçlendirilmesi bu tip yaşanılan ağrıların giderilmesinde oldukça yararlıdır. Kişiye özel egzersiz programlarının oluşturulması özellikle

Fizik tedavi almış kişinin devamında pilates yapmasının gerekliliği işte bu yüzdendir.

Unutmayalım ki! Doğru hareket etmek de bir tedavi şeklidir.

Pilates ve Sağlık Eğitimi Uzmanı  Gülşah Güven

 

  • Vücudunuzun farkına varmak olası medikal problemlerinizi önleyebilir.
  • Çocuklarınıza ayakta durmayı öğretirken yere nasıl basması gerektiğini de öğretmeliyiz.
  • Unutmayalım ki! Su içmek gibi hareket etmek de vücudumuzun en temel ihtiyacıdır.
  • Dik durmak özgüven geliştirir. Unutmayın ki dik durmak sadece vücudunuza değil ruhunuza da iyi gelecek…
İLETİŞİME GEÇ

Formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.

Start typing and press Enter to search